Vrije tijd

Home Vrije tijd

De 10 leukste PS5 games die nog in 2022 uit gaan komen

0
Ps5 games release

Ben je fan van Playstationgames, maar heb je al je games al 100 keer gespeeld? Dan ben je vast toe aan iets nieuws. Gelukkig komen er heel veel nieuwe games aan, die zelfs dit kalenderjaar nog released worden of eerder dit jaar al released zijn. In dit artikel kom je alles te weten over de nieuwe PS5 games van 2022 en kun je alvast kiezen welke games jij aan wilt schaffen.

Top 10 nieuwste PS5 games met een release in 2022

1. Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Uncharted: Legacy of Thieves Collection is het vierde deel van de Nathan Drake-serie, met Chloe Frazer en Nadine Ross in de hoofdrol. Hoewel eerdere delen van deze game al jaren razend populair is, wordt de game alleen maar beter, niet alleen spelinhoudelijk maar vooral ook technisch.

Dit spel is niet puur avontuurlijk, maar je duikt echt in het verhaal van de hoofdrolspelers en leert hen daadwerkelijk kennen. Hierdoor bouw je ook al gelijk een band op met de karakters. Je gaat met hen op reis naar India en maakt allerlei avonturen mee.

2.      Sifu

Sifu is bij uitstek een game voor liefhebbers van vechtsporten. Het is een third-person actiespel waarin gevechten niet worden geschuwd en het kan er soms heftig aan toe gaan. Als jonge Kunfg-Fu student heb je maar één missie, en dat is wraak nemen. Na elke moord wordt je karakter ouder. Het ziet er anders uit en moet ook de vechtsport op een andere manier beoefenen.

3.      Horizon: Forbidden West

Horizon: Forbidden West is een actiespel en het vervolg op Horizon: Zero Dawn dat in 2017 werd gereleased. Bij beide delen speelt Aloy de hoofdrol. Je gaat met haar op avontuur in het apocalyptische Amerika en moet gevaren en vijanden overwinnen. Deze game wordt gewaardeerd door de vele mogelijkheden om het spel en de mooie gebieden te verkennen. Het is dan ook een echte open game.

4.      Gran Turismo 7

Gran Turismo gaat ver terug in de tijd. In 1997 kwam het eerste deel al uit. Hoewel er door de jaren heen veel is veranderd aan de spelopbouw en -inhoud, keert deel 7 juist weer een beetje terug naar het origineel. Dit spel is een racesimulatie dat op een heel realistische manier wordt weergegeven. Je kunt kiezen uit 400 wagens, 34 locaties en 97 verschillende circuits. Zo kun je oneindig door spelen en raak je nooit verveeld. Om de game nog realistischer te maken, kun je alle voertuigen tunen, wassen en spuiten. Ook kun je de onderdelen wisselen. Bovendien zijn rijtesten mogelijk en kun je je auto’s tweedehands (ver)handelen. Daarbij komt dan ook nog eens de passende muziek die de game extra spannend maakt.

5.      GhostWire: Tokyo

GhostWire: Tokyo speelt zich af in Japan. Je volgt Shinji Mikami in deze donker first-person game dat met recht een actiegame genoemd mag worden. In het bruisende Tokyo onderzoek je waarom inwoners massaal op mysterieuze manier verdwijnen. Hierbij krijg je ook te maken met geesten. Sommige geesten zijn uit op moord, terwijl andere je juist willen helpen bij je onderzoek.

6.      Forspoken

Forspoken is een actiegame met Frey Holland als hoofdrolspeler. Dit is een echte heldin dat eruit ziet als een normaal meisje uit New York. Wat je echter niet kunt zien, is dat Frey bezit over magische krachten. Hiermee lukt het haar om de omgeving razendsnel te verkennen en haar vijanden tijdens gevechten te verslaan. De game speelt zich af in een prachtige fantasiewereld en is voorzien van een moderne setting. Bovendien zul je tijdens het spel genoeg unieke twists tegenkomen, waardoor je niet snel verveeld zal raken. De game heeft telkens weer een verrassing voor je in petto. En goed nieuws voor de fans die niet meer kunnen wachten: in oktober vindt de release plaats.

7.      F1 2022

Ben je een echte F1 fan? Dan is er goed nieuws. Ook in 2022 kun je je hart ophalen wat betreft de F1-game, die ook dit jaar weer met een nieuwe versie komt. Alle veranderingen wat betreft regels in real life moeten natuurlijk ook in de game worden doorgevoerd. Ook de vernieuwde F1-kalender is een belangrijk onderdeel. En aangezien alles in deze game zo echt mogelijk moet lijken, is de debuutrace in Miami ook inbegrepen. Hoewel het vorige deel op technisch gebied al geweldig was, is het de makers gelukt om de techniek van de game nog beter te maken. Zo waan je je helemaal een formule 1-coureur. Al helemaal als je dan ook nog eens in de huid van Max Verstappen kunt kruipen.

8.      FIFA 23

Hoewel de meeste FIFA-liefhebbers nog helemaal into FIFA 22 zijn, kunnen ze zich alvast verheugen op de nieuwste versie, FIFA 23, die naar alle waarschijnlijkheid in de herfst van 2022 gereleased zal worden. FIFA kennen we natuurlijk allemaal. Het is de ultieme voetbalgame waarbij het net lijkt alsof je zelf in een uitverkocht stadion staat te voetballen. Kruip in de huid van je favoriete voetballer en zorg ervoor dat je met je team bovenaan komt te staan. FIFA bestaat al jarenlang, maar wordt elk jaar weer realistischer. Alle nieuwe spelregels worden ieder jaar weer in de game verwerkt en ook het uiterlijk van de spelers wordt steeds beter en gedetailleerder.

9.      God of War: Ragnarok

In God of War: Ragnarok ga je als reus Kratos op avontuur in Noorwegen. God of War kent al eerdere versies, namelijk een uit 2005 en een remake hiervan die in 2018 werd gereleased. Hoewel nog niet bekend is hoe de game er precies uit gaat zien, weten we wel dat het spel gewelddadiger zal worden en er meer gevechten plaats zullen vinden. Deze worden ook groter van aard. Wel komt er een nieuw personage: dondergod Thor, die met zijn hamer Mjölnir moeilijk te verslaan is.

10.  Stray

In Stray ben je geen mens, maar een zwerfkat. Je ontdekt een dystopisch sci-fi metropool in verblindend neonlicht, met als doel de weg naar je familie terug te vinden. Onderweg kom je natuurlijk allerlei gevaren en uitdagingen tegen, maar dat is ook net hetgeen wat het spel zo leuk en avontuurlijk maakt.

Beste mindset boeken 2022

0
Mindset boek

De laatste jaren is selfcare voor veel mensen erg belangrijk geworden. Mensen doen actief hun best om zowel fysiek als mentaal lekker in hun vel te zitten en maken daarbij dankbaar gebruik van allerlei hulpmiddelen, zoals boeken. Ook mindset is een belangrijk thema. Maar wat is mindset nu precies en wat zijn de beste mindset boeken van 2022?

Wat is mindset?

Mindset heeft alles te maken met de manier van denken. Mindset is op te delen in verschillende categorieën:

  • Hoe je jezelf ziet. Je hebt een beeld van jezelf, van je identiteit. Dit beeld wordt beïnvloed door je eigenschappen, maar ook bijvoorbeeld je beroep. Aangezien dit puur over jezelf gaat, zijn dit gedachten die naar binnen zijn gericht.
  • Waar je in gelooft. Ieder mens heeft bepaalde overtuigingen die voor hem of haar heel belangrijk zijn. Deze gedachten zijn naar buiten gericht, aangezien deze gedachten gaan om de mensen en spullen om je heen, en niet over jezelf.
  • De manier waarop je reageert. Dit wordt voor een groot deel bepaald door bovenstaande punten. Je identiteit en overtuigingen zorgen ervoor dat je op een bepaalde manier reageert op dingen die gebeuren. Dit is dan ook een van de grootste redenen waarom mensen verschillend kunnen reageren op eenzelfde gebeurtenis.

Waarom is mindset belangrijk?

De manier waarop je op dingen reageert, is een heel bepalende factor over hoe jij in het leven staat. Zonder mindset zou je nooit ergens op reageren en zou er niets uit je handen komen. Iedereen heeft dus een mindset, maar toch zijn er genoeg mensen die hun mindset willen veranderen. Als jij door bepaalde omstandigheden een luie en ongemotiveerde mindset hebt en hele dagen werkloos op de bank doorbrengt, moet er wat aan je mindset gebeuren. Je moet zelf actie ondernemen om ervoor te zorgen dat je wel weer gemotiveerd raakt om te solliciteren en weer aan de slag te gaan. Maar dit is natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan.

Mindset coach

Als je graag iets veranderen aan je mindset, kan het helpen om een mindset coach in te schakelen. Hij of zij kan je inzicht geven in je gedachten. Dit is de eerste en tevens een heel belangrijke stap in het proces om je mindset te verbeteren. Als je weet waar het fout gaat in je gedachten, kun je de eerste stappen zetten om er iets aan te doen. Bovendien helpt een mindset coach je bij het omzetten van negatieve naar positieve gedachtes. Met eenvoudige trucjes merk je al snel dat omdenken een verrassend effect heeft. Zo kun je van mentale problemen leren en daar juist sterker uitkomen.

Mindset boeken

Aangezien het voor veel mensen een grote stap is om een mindset coach in te schakelen, en ook niet iedereen dit kan betalen, schaffen meer en meer mensen tegenwoordig boeken over mindset aan. Hieronder vind je een overzicht van de mindset boeken top 10 van 2022.

1.      Michael Pilarczyk boek Master Your Mindset

Het boek Master Your Mindset van Michael Pilarczyk is gericht op spirituele groei, om dichtbij de eigen gedachten te komen. Daarnaast helpt het boek je bij het behalen van zakelijk succes. Door het lezen van je boek kom je meer te weten over jezelf en wat je wilt in het leven. Bovendien leer je hoe je je mindset kunt veranderen om je dromen waar te maken.

2.      Growth Mindset boek

Door het lezen van het Growth Mindset boek, leren leerlingen hoe ze vanuit een growth mindset-cultuur op  school growth mindful kunnen denken, bijvoorbeeld in lastige situaties waarin ze angstig zijn, vast zitten of fouten maken.

3.      Boek Mindset Carol Dweck

In het boek Minset van Carol Dweck wordt veel aandacht besteed aan het belang van een growth mindset, dat een belangrijke rol speelt in veel facetten van het leven. Dit boek is niet alleen geschikt voor volwassenen, maar ook voor kinderen. In dit boek leer je dat je het alleen met talenten niet redt en dat juist een positieve mindset van groot belang is bij het behalen van je doelen.

4.      Missie Mindset, het tweede boek van Sander Aarts

In Missie Mindset, het tweede boek van militair Sander Aarts, word je getraind om op een militaire manier te denken. Sander Aarts deelt tips vanuit het oogpunt van een militair en maakt je mindset zo sterker.

5.      Rich Dad Poor Dad

Hoewel Rich Dad Poor Dad misschien klinkt als een mindset boek voor mannen, is het ook een goed mindsetboek voor vrouwen. In dit boek leer je een goede mindset aan te nemen wat betreft geld. De moraal van het boek is dat rijke mensen geld voor hen laten werken en arme mensen zelf voor het geld werken.

6.      Think and Grow Rich, Napeleon Hill

Think and Grow Rich heeft ook te maken met geld. Hoewel dit boek al in 1937 is gepubliceerd, is het nog altijd populair. Hierin wordt gekeken naar de overeenkomsten van rijke en succesvolle mensen. Als hier bepaalde principes voor zijn, kan in feite iedereen rijk en succesvol worden.

7.      Happy Life 365

Happy Life 365 van Kelly Weekers laat in zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor je geluk en dat je daar een positieve mindset voor nodig hebt. In dit boek volg je een stappenplan waarmee je op een positieve manier gaat denken. Na een tijdje zul je merken dat je veel gelukkiger bent en met die houding komt het geluk je ook steeds meer aanwaaien.

8.      Nice girls don’t get the corner office

Nice girls don’t get the corner office is één van de beste mindset boeken voor vrouwen. Dit boek inspireert vrouwen om carrière te maken. Het laat hen namelijk in ziet dat wanneer het niet lukt om bepaalde dromen waar te maken, dit vaak aan hun eigen gedrag ligt.

9.      The Subtle Art of Not Giving a F*ck

The Subtle Art of Not Giving a F*ck is voor mensen die een positieve mindset eigenlijk maar zweverig vinden en drijft er op een desondanks motiverende manier de spot mee.

10.  Babe, you got this

Babe, you got this is bedoeld voor vrouwen die jaloers zijn op de successen van jonge vrouwen. Het boek staat vol met tips van jonge onderneemsters.

Dit moet je doen wanneer je 18 wordt en gaat studeren

0
Regelen 18 wordt

Word jij of wordt je kind binnenkort 18? Hoera! Een hele mijlpaal. Je bent eindelijk volwassen, mag legaal bier drinken en zelfstandig rijden. Ook heb je niet overal toestemming meer nodig van je ouders en mag je op jezelf gaan wonen. Maar er zit natuurlijk ook een praktische kant aan. Als je 18 wordt of je kind 18 wordt, moet je van alles regelen. In dit artikel lees je alles over wat te regelen als je 18 wordt en gaat studeren.

18 jaar wat regelen

Als je eenmaal je 18e verjaardag achter de rug hebt en je kater hebt uitgeslapen, moet het serieuze werk beginnen. Hieronder lees je wat te regelen als jij of je kind 18 wordt:

Vraag een DigiD aan

Als je nog geen DigiD hebt, wordt het tijd dat je dit op je 18e wel aan gaat vragen. Met een DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en zaken als studiefinanciering aanvragen. Voor het aanvragen heb je je burgerservicenummer (dat op je identiteitskaart staat) nodig.

Regel een zorgverzekering

Tot je 18e kon je nog meeverzekerd worden met één van je ouders, maar vanaf je 18e verjaardag zul je toch echt zelf een zorgverzekering moeten regelen, aangezien de premie van meeverzekerd zijn met je ouders een stuk hoger is dan de premie van een eigen zorgverzekering. De kans is groot dat je recht hebt op een zorgtoeslag, dus vraag deze dan ook zeker aan via de website van de Belastingdienst.

Controleer andere verzekeringen

Als je nog thuis woont, zul je waarschijnlijk bij een hele hoop verzekeringen nog meeverzekerd zijn met je ouders. Mocht je op kamers wonen of van plan zijn om voor langere tijd te gaan reizen, moet je goed controleren of eventuele problemen onder deze verzekeringen vallen. Mocht dit niet zo zijn, moet je zelf een reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of een andere relevante verzekering afsluiten.

Kies de juiste bank

Je bank zet je jongerenrekening op je 18e verjaardag automatisch over naar een ‘normale’ bankrekening. Het is echter verstandig om zelf goed te overwegen bij welke bank je je rekeningen wilt openen. Elke bank biedt namelijk een ander pakket tegen een andere prijs en het is aan jou om te bepalen welke het beste bij je past, in plaats van zonder na te denken bij je huidige – vaak door je ouders gekozen – bank te blijven. Aangezien je ouders geen toezicht meer hebben op je bankrekening en het mogelijk is om rood te staan, moet je goed om leren gaan met je geld en je administratie goed bijhouden. Download ook de app van je bank om te allen tijde inzicht te krijgen in het bedrag dat op je rekening staat. Zorg er ook voor dat je een buffer opbouwt. Het beste kun je dit doen door een aparte spaarrekening te openen en hier elke maand een vast bedrag naar over te maken.

Vraag studiefinanciering aan

Ben je 18 en zit je nog op de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Dit is een kleine vergoeding van DUO, die in plaats van de kinderbijslag komt. Als je gaat studeren, kun je studiefinanciering aanvragen. Iedere student heeft recht op een OV-vergoeding en afhankelijk van de financiële situatie van je ouders kun je ook recht hebben op een aanvullende beurs. Mocht dit niet genoeg zijn, kun je ook een lening aanvragen.

Vraag je loonheffing terug

De meeste 18-jarigen hebben een bijbaantje. Er is vanaf je 18e ook een hele hoop meer keuze, aangezien geacht wordt dat je meer verantwoordelijkheid kunt dragen. Een deel van je salaris wordt altijd ingehouden als loonheffing, maar als je 18 bent kun je hier vaak een deel van terugkrijgen. Wel moet je dit zelf terugvragen via de Belastingdienst.

Schrijf je in voor een sociale huurwoning

Misschien ben je van plan om nog jarenlang bij je ouders te wonen of wil je op kamers gaan, maar toch is het verstandig om je alvast in te schrijven voor een sociale huurwoning. In grote steden is het anders vrijwel niet mogelijk om in de toekomst een woning te bemachtigen. Bovendien is een sociale huurwoning een stuk goedkoper dan een koopwoning of gewone huurwoning. Aangezien de wachtlijst is gebaseerd op de datum van inschrijving, kun je je niet vroeg genoeg inschrijven. Wel geldt er een minimum leeftijd van 18 jaar. Schrijf je dus zo snel mogelijk na je 18e verjaardag in.

Wat moet je regelen als je gaat studeren

18-jarigen zijn vaak net begonnen met studeren of staan op het punt om aan een opleiding te beginnen. Maar wat moet je regelen als je gaat studeren? Allereerst moet je goed nadenken over de studie die je kiest. Beginnen aan een nieuwe studie kost erg veel geld en het is zonde om dat te besteden aan een studie waar je na een paar maanden alweer mee gaat stoppen. Je moet namelijk collegegeld betalen en boeken aanschaffen en als je op kamers gaat, komt daar ook nog eens huur bij. Maar hoeveel kost dit nu eigenlijk

Collegegeld

Of je nu aan het MBO, het HBO of aan de universiteit studeert, je moet elk jaar collegegeld betalen. Voor het HBO of de universiteit geldt dat studenten het eerste jaar een bedrag van 1071 euro moeten betalen en de jaren daarop 2143 euro per jaar. Voor het MBO betaal je 1239 euro per jaar aan collegegeld.

Boeken

Bij sommige opleidingen heb je een hele stapel aan boeken en ander studiemateriaal nodig, terwijl dit bij andere opleidingen een stuk minder is. Er is dus geen richtlijn wat betreft de prijs van je boeken. Wel zijn studieboeken over het algemeen duur en wordt het aangeraden deze tweedehands te kopen. Dit kan bijvoorbeeld op Marktplaats, maar vaak kun je via je school ook in contact komen met oud-studenten of ouderejaars die hun boeken willen verkopen.

Op kamers

Als je op kamers gaat, maak je van je studententijd echt een feestje en leer je in een mum van tijd om helemaal zelfstandig te worden. Maar hier staat wel een prijskaartje tegenover. 400 euro per maand is nog goedkoop voor een kamer, aangezien je in grote steden niet meer op moet kijken van een huur van 700 euro per maand.

Populaire artikelen

Mijn favorieten

Beste laptop

Beste laptop voor studenten

0
Is het tijd om aan een nieuwe studie of een nieuw collegejaar te beginnen? Dan kun je als student zeker een goede laptop gebruiken....