Home Vrije tijd Alle festivals van 2022 op een rij

Alle festivals van 2022 op een rij

0
Alle festivals van 2022 op een rij

Denk je aan zomer, dan denk je aan festivals. Na enkele jaren die volledig in het teken stonden van de coronapandemie, was het dit jaar eindelijk weer zover: een volle festival agenda. Bij welk festival dan ook was het weer mogelijk om duizenden mensen publiek toe te laten. Eindelijk was het weer mogelijk om zoals vanouds te genieten. Ben je benieuwd naar de festival agenda van Nederland in 2022? Lees dan snel dit artikel en ontdek alle festivals in Nederland!

Inhoudsopgave

Pinkpop

Van 17 tot 19 juni heeft Pinkpop plaatsgevonden, zoals elk jaar in het Limburgse Landgraaf. Op dit festival komen veel grote namen voorbij, denk aan Bruce Springsteen of de Red Hot Chili Peppers. Het festival wordt al vanaf 1970 in het Pinksterweekend gehouden en is daarmee het langstlopende popfestival ter wereld.

De Zwarte Cross

De Zwarte Cross vindt elk jaar plaats in het oosten van het land en is inmiddels niet meer weg te denken uit de Nederlandse festival agenda. De eerste editie vond in 1997 plaats, als evenement van de Achterhoekse band Jovink en de Voederbietels. Met zo’n 120.000 bezoekers en 25.000 campinggasten is het festival inmiddels uitgegroeid tot het grootste Nederlandse festival. Niet alleen muziek staat centraal op het festival, mensen komen er ook om “brommers te kieken”.

Amsterdam Light Festival

Het Amsterdam Light Festival – ook wel ALF genoemd – vindt al sinds 2012 elk jaar plaats in de binnenstad van Amsterdam, in de maanden december en januari. Tijdens het festival zijn er speciale lichtkunstwerken en -installaties van kunstenaars, architecten en designers in de stad te vinden. Hoewel er ook andere lichtfestivals in Nederland te bezoeken zijn, is het Amsterdam Light Festival erg populair. Dit komt met name vanwege de laagdrempeligheid van de lichtobjecten en de actualiteit. Het festival trekt jaarlijks dan ook talloze bezoekers: de laatste jaren tikt het zelfs standaard bijna de miljoen aan.

Decibel festival

Ben je een liefhebber van Hardcore en Hardstyle muziek? Dan is het Decibel festival echt iets voor jou. Afgelopen jaar vond het plaats van 19 tot 21 augustus en is het festival door 60.000 mensen bezocht. De echte muziekliefhebbers die geen seconde van het festival willen missen, kunnen op de nabijgelegen camping overnachten. Een ticket voor een heel weekend, inclusief resort op de camping, kost 160 euro.

Lowlands

Lowlands is een drie dagen durend muziekfestival dat al sinds 1993 elk jaar wordt gehouden. Het festival vindt plaats op het evenemententerrein in Walibi Holland in Biddinghuizen. Het bijzondere aan dit festival is dat niet alleen muziek tot het aanbod behoort, maar dat bezoekers ook kunnen genieten van shows als cabaret, ballet, theater, literatuur en strip.

Mysterieland

Ook Mysterieland duurt drie dagen. Het vindt over het algemeen in augustus plaats. De slogan ‘Yesterday is history. Today is a gift’ zegt alles over de sfeer. De festivalganger genieten van hun dagen en halen alles uit het leven. Het festival vindt plaats in Haarlemmermeer en biedt 16 stages. Je kunt hier genieten van 300 verschillende artiesten. Mysterieland is het ultieme festival voor als je je even in een andere wereld wilt wanen en lekker ongestoord jezelf wilt zijn.

Appelpop

Ook na de zomervakantie zijn er gelukkig nog leuke festivals. Want wat dacht je van Appelpop. Dit tweedaagse festival vindt jaarlijks in september plaats, in het Gelderse Tiel. Hoewel er allerlei verschillende muzieksoorten worden aangeboden, is dit festival vooral populair onder liefhebbers van Nederlandse muziek. Vrijwel alle grote Nederlandse namen zijn de afgelopen jaren wel een keer voorbij gekomen. In 2022 is er zelfs een versie geweest met alleen Nederlandse artiesten, om nieuwe talenten die de nodige hinder hebben ondervonden door de coronacrisis een podium te geven.

Pukkelpop

Hoewel er in Nederland veel leuke festivals zijn te beleven, kunnen ze er in België ook wat van. Onze zuiderburen organiseren namelijk al vanaf 1985 het festival Pukkelpop, dat zich tegenwoordig in Kiewit (Hasselt) bevindt. Dit festival is populair bij veel verschillende soorten muziekliefhebbers. Zo wordt er hiphop, dance, heavy metal en punk gespeeld. Hoewel het festival erg populair is, is het in het verleden ook een aantal keer negatief in het nieuws gekomen. In 2011 werd het terrein geteisterd door noodweer met als gevolg vijf doden en vele gewonden en in 2018 waren er racistische spreekkoren.

Milkshake festival

Milkshake festival is een multi-genre festival dat voor iedereen wel leuke artiesten te bieden heeft. Bovendien is het niet alleen een dance-festival, maar ook een plek waar iedereen wordt gestimuleerd om volledig zichzelf te zijn en waarbij respect naar elkaar, liefde, tolerantie en vrijheid enkele belangrijke waarden zijn. Het is een samenwerking tussen twee van de grootste Amsterdamse clubs, namelijk Air en Paradiso. De normen en waarden van deze clubs – waaronder ‘niets moet, alles mag’ – zie je dan ook zeker terug op het festival.

Best Kept Secret Festival

In de Beekse Bergen vindt het Best Kept Secret Festival elk jaar plaats. De muziekstijlen zijn erg uiteenlopend, van hiphop tot indierock. Het festival vindt plaats en juni en duurt drie dagen. Als je het hele weekend wilt blijven, kun je overnachten op de natuurcamping, maar als je wat meer luxe wilt, zijn de blokhutten perfect. 

Down The Rabbit Hole

Down The Rabbit Hole is een festival in de buurt van Nijmegen, dat jaarlijks wordt georganiseerd. Hoewel dit festival iets kleiner en intiemer is dan andere grote festivals in Nederland, wordt het jaarlijks toch nog door 35.000 mensen bezocht. Dit festival is erg populair en dat is niet voor niets. Je kunt er namelijk niet alleen genieten van de leukste artiesten, maar ook van een prachtig decor met veel kunstobjecten en installaties. Daarnaast hangt er een erg positieve sfeer en heeft iedereen de dag van zijn of haar leven. Bovendien is de omgeving perfect. Geniet van de mooie bossen en het zandstrandje in de buurt. Bij mooi weer kun je hier een verfrissende duik nemen.

Awakenings Festival

Het Awakenings Festival is erg geschikt voor technoliefhebbers die twee dagen lang helemaal los kunnen gaan tijdens het festival dat zich bevindt bij Houtrak in Spaarnwoude. Er zijn verschillende stages te vinden, dus er is voor ieder wat wils. Enkele bekende artiesten die op dit festival optreden zijn Joris Voorn, Kölsch en Carl Cox.