Home Studeren Internet op je studentenkamer: 3 tips voor als je het zelf moet regelen

Internet op je studentenkamer: 3 tips voor als je het zelf moet regelen

0
Internet op je studentenkamer: 3 tips voor als je het zelf moet regelen

Het is al moeilijk zat om een studentenkamer te vinden als je gaat studeren. Helaas kun je daar niet allerlei eisen bij stellen, want dan lukt het nooit om iets te vinden. Het kan gebeuren dat je tegen een optie voor een kamer aanloopt waar er niet voorzien is in een internetverbinding. Dit kun je dan wel zelf regelen, om ervoor te zorgen dat je alsnog internet hebt op je studentenkamer. We geven drie tips hiervoor.

Goedkoop internet

Moet je alleen voor jezelf een internetabonnement regelen? Dan wil je natuurlijk het liefst goedkoop internet thuis, want als student heb je het financieel niet zo breed. Dan kom je vanzelf uit bij aanbiedingen voor DSL-internet (via de telefoonlijn). Dit is de oudste techniek en tevens de meest beperkte, maar dat wil niet zeggen dat je er niet voldoende aan kunt hebben. Als het zwaarste wat jij met je internetverbinding gaat doen streamen is, heb je voldoende aan een abonnement voor DSL-internet met een downloadsnelheid van 20 Mbps. Maar let op: check of deze snelheid daadwerkelijk in de praktijk te leveren is op je adres, want door de afstand naar de wijkcentrale kan het zo zijn dat de mogelijkheden beperkt zijn. Wil je zware online games kunnen spelen? Dan voldoet DSL-internet niet en heb je kabelinternet of glasvezelinternet met zo’n 150 Mbps downloadsnelheid nodig. Dat is dan ook gelijk een heel stuk duurder!

Weeg het aantal gebruikers

Weeg het aantal gebruikers

Het liefst deel je natuurlijk je internetabonnement met andere bewoners, zodat je de kosten kunt delen. Daarbij is het wel van belang om het aantal gebruikers te laten meewegen in de keuze voor het juiste abonnement. Waar bij normaal gebruik voor één persoon een downloadsnelheid van 20 Mbps voldoende is, moet je er voor elke extra persoon zeker 10 Mbps bij optellen. Daarbij moet je de eerdere opmerkingen over de beperkingen van DSL-internet en de benodigde downloadsnelheid voor online gamen op je laptop of computer wel meenemen, anders wordt het straks een frustrerende aangelegenheid in huis met de internetverbinding.

Naast een bestaand abonnement

De kans bestaat dat je je internet moet regelen in een woning waar er al een bestaande aansluiting is die door een andere bewoner gebruikt wordt en waar jij geen gebruik van kunt maken. Dat is een complicerende factor, want hoe kun je in één woning twee internetaansluitingen hebben? De redding is het feit dat er drie verschillende typen internetverbinding bestaan, elk met een eigen aansluiting: DSL-internet, kabelinternet en glasvezelinternet. Is er bijvoorbeeld al een aansluiting voor kabelinternet in gebruik? Dan kun je er wel nog een abonnement voor DSL-internet bij nemen (of glasvezelinternet, mits die aansluiting er al is, maar dat is ook gelijk een stuk duurder). Of andersom, met de kanttekening dat kabelinternet dus duurder is dan DSL-internet. In alle gevallen bestaat er overigens ook de mogelijkheid om er ook een televisieabonnement bij te nemen.

Houd er rekening mee dat je bij het afsluiten van een internetabonnement een contract aangaat. Kijk naar de looptijd hiervan en probeer deze zo kort mogelijk te houden, zodat je sneller van de verplichting van het aanhouden van het abonnement af bent. Anders moet je bij je vertrek het abonnement zien te sluiten aan de volgende bewoner of een van je medebewoners, en dat is gedoe waar je eigenlijk niet op zit te wachten.