Home Studeren Dit moet je weten als je op kamers gaat

Dit moet je weten als je op kamers gaat

0
Dit moet je weten als je op kamers gaat

Eindelijk… Je hebt je middelbare school afgerond en mag studeren! Je kunt natuurlijk kiezen voor een studie bij jou in de buurt en nog even bij je ouders wonen, maar veel studenten gaan liever toch op kamers. Aan op kamers gaan zitten verschillende voor- en nadelen. Je komt er in dit artikel alles over te weten.

Inhoudsopgave

Kosten op kamers gaan

Eén van de grootste nadelen van op kamers gaan, is dat het een hoop geld kost. Als je studie een paar honderd kilometer van je studie vandaan woont, is op kamers gaan een noodzaak, maar mocht dat niet zo zijn, is het kostenplaatje een belangrijke factor bij het overwegen of je wel of niet op kamers wilt gaan. Een kamer kost al gauw zo’n 400 tot 700 euro, mede afhankelijk van de stad waarin je wilt gaan wonen. Daarnaast ben je als je op kamers woont ook verantwoordelijk voor je eigen boodschappen. En ook deze kosten moet je niet onderschatten. Tel voor boodschappen tussen de 150 en 200 euro per maand uit. Maar ook nu ben je er nog niet. Je wilt je misschien inschrijven bij een sportvereniging of andere vereniging en moet ook geld apart leggen voor zaken als kleding en vervoer. Ook je telefoon en zorgverzekering kunnen hoog in de papieren oplopen. En vergeet alle feestjes en drankjes niet. Als je hier niet mee uitkijkt, ben je al gauw een hoop geld kwijt.

Op kamers gaan: wat heb je nodig

De meeste studentenkamers zijn nog niet gemeubileerd. Om op kamers te gaan, heb je dus ook een uitzetlijst nodig. Het belangrijkste zijn de grote meubels: iedere student heeft op zijn minst een kast, bed en bureau, inclusief bureaustoel, nodig. Ook beddengoed (hoeslaken, dekbed + overtrek, kussen + kussensloop en een molton) is nodig, net als pennen, schriften en andere benodigdheden voor achter je bureau. Om licht en duisternis te creëren kunnen bovendien gordijnen en lampen niet ontbreken. Je hebt zowel een grote lamp als kleine sfeerverlichtingen nodig.

Hoe oud moet je zijn om op kamers te gaan?

Hoewel voor sociale huurwoningen een minimum leeftijd van 18 jaar geldt, gaat dit niet op voor op kamers gaan. Er zijn genoeg studenten van 17 – of zelfs 16 jaar – die ervoor kiezen om op kamers te gaan. In dit geval is het niet per se belangrijk om naar de leeftijd te kijken, maar eerder of jij er klaar voor bent. Bij op kamers gaan komt natuurlijk een hele hoop kijken en je moet in één keer op eigen benen staan. Dit houdt in dat je zelf boodschappen moet doen, moet koken en moet schoonmaken, zonder toezicht van je ouders. De ene persoon is hier eerder klaar voor dan de andere. Mocht je twijfelen of je hier klaar voor bent, kan het helpen om thuis bij je ouders al te leren koken en schoon te maken. Je zult zien dat je zelfverzekerder wordt als dit lukt en kunt zo met een goed gevoel je eigen plekje zoeken.

Inschrijven bij de gemeente?

In principe moet je je bij de gemeente inschrijven als je op kamers gaat. Je kamer wordt namelijk je nieuwe vaste thuisadres en de kans is groot dat je hier het grootste deel van de tijd bent. Het is daarom ook handig dat je daar je post en dergelijke ontvangt en niet bij je ouders thuis. Toch schrijven veel studenten zich niet in bij de gemeente. Dit zijn de studenten die ieder weekend terug naar hun ouders zijn en deze plek zien als hun hoofdverblijfplaats. In principe moet je in staan geschreven bij de plek waar je de meeste tijd doorbrengt.

Voordelen op kamers gaan

Hoewel op kamers gaan voor veel nieuwe studenten erg spannend is, zitten er erg veel voordelen aan. Op kamers gaan is namelijk dé manier om meteen al vrienden te maken in je nieuwe stad. Je3 deelt lief en leed met je huisgenoten en dat zorgt voor een enorm goede band. Bovendien kom je door je huisgenoten ook weer in contact met andere studenten. Ook is het fijn om na een lange schooldag niet in een stil en donker huis thuis te komen, maar kun je je avond gezellig met je huisgenoten doorbrengen. Bovendien kun je samen met hen eten, wat niet alleen heel gezellig is, maar ook kosten bespaart. Daarnaast is het een goede manier om voor het eerst op jezelf te wonen. Je ervaart de vrijheid en zelfstandigheid van het huis uit gaan, maar kunt altijd terecht bij je huisgenoten voor hulp of advies en kunt altijd je hart bij hen uitstorten.

Nadelen op kamers gaan

Hoe leuk op kamers gaan ook kan zijn, niet alle aspecten zijn even positief. Zoals hierboven al gemeld komt er een behoorlijk kostenplaatje bij kijken en kun je een hele hoop geld besparen als je ervoor kiest om nog wat langer thuis te wonen. Maar op kamers gaan is wel nog altijd goedkoper dan wanneer je in een studio voor jezelf zou gaan wonen. Als je met huisgenoten woont, geef je tevens een stukje privacy op. Je deelt tenslotte een keuken en een badkamer en moet rekening houden met de schema’s van anderen. Ook kunnen luidruchtige huisgenoten je storen bij het studeren en kan het nog wel eens voorkomen dat een huisgenoot spontaan een feestje geeft. Maar hier kun je natuurlijk afspraken over maken. Ook kan het zijn dat je huisgenoten iets anders denken over hygiëne dan jij en altijd al hun rommel laten slingeren. Maak ook hier goede afspraken over.

Ervaringen op kamers gaan

Iedereen heeft een natuurlijk een andere ervaring met op kamers gaan. Waar de een het een feestje vindt om met tien huisgenoten te wonen en elke avond helemaal los te gaan, woont de ander liever met één of twee anderen in huis en wordt er ook een stuk rustiger aan gedaan wat betreft feestjes. Beide vormen zijn mogelijk. Kies dus de vorm die het beste bij je past. Ook is het handig om van te voren alvast kennis te hebben gemaakt met je huisgenoten, zodat je weet of deze bij je passen. Een goede relatie met je huisgenoten is namelijk enorm belangrijk.