Home Studeren Met deze tips kan je het beste studeren

Met deze tips kan je het beste studeren

0
Met deze tips kan je het beste studeren

Studeren… Voor veel mensen de leukste jaren van hun leven. Je gaat misschien wel in een nieuwe stad nodig en zult oneindig veel mensen leren kennen. Maar naast alle leuke studentenactiviteiten en feestjes, moet er ook daadwerkelijk gestudeerd worden. In dit artikel kom je erachter hoe je dat het beste doet.

Inhoudsopgave

Studeren tips

Of je nu studeert op het MBO, HBO of aan de universiteit, bij alle opleidingen is zelfstudie een enorm belangrijk onderdeel. Je krijgt huiswerk, lange projecten en moet natuurlijk ook studeren voor examens of tentamens. Dit kan voor veel studenten nog een hele opgave zijn, al helemaal omdat er zoveel afleidingen zijn. Hoe leuk dat ene feestje ook is, als je de volgende ochtend een tentamen moet maken, zul je toch echt moeten studeren en op tijd naar bed moeten.

Zorg voor een goede concentratie

Zonder goede concentratie is het onmogelijk om alle pagina’s in je hoofd te stampen. Maar hoe zorg je nu voor een goede concentratie? Allereerst moet je zorgen voor een opgeruimde ruimte. Alleen op deze manier kun je je hoofd leeg maken en je volledig richten op de taken die je moet uitvoeren. Ook is het verstandig je telefoon in een andere ruimte te leggen of op stil te zetten. Zorg er bovendien voor dat je in een rustige ruimte zit. Je kunt bijvoorbeeld op je eigen kamer zitten. Maar sommige studenten hebben juist behoefte aan een stille, maar toch levendige ruimte en kunnen zich thuis niet concentreren, aangezien ze hun huis of kamer niet associëren met school, maar met ontspanning. Het kan dan helpen om in een bibliotheek te zitten. Hoewel daar wel meer geluiden zijn, kan het motiverend zijn om met anderen in één ruimte te zitten werken.

Muziek voor concentratie

Stilte kan erg fijn zijn om je goed te concentreren, maar het kan er ook voor zorgen dat je zelf onbewust naar afleiding gaat zoeken. In dit geval kan het luisteren van muziek een optie zijn. Maar let op: niet alle muziek is geschikt voor het studeren. Hele harde muziek of catchy meezingers kunnen je namelijk enorm afleiden. Kies liever voor klassieke muziek. Deze muziek zorgt ervoor dat je ontspant en je je alleen nog maar op je werk focust. Door klassieke zit je even helemaal in je eigen wereld en verdwijnen afleidingen van buitenaf naar de achtergrond. Ook barok muziek of pianomuziek kunnen helpen. Mocht je toch teveel worden afgeleid door muziek, dan kun je op YouTube allerlei video’s vinden met daarin natuurgeluiden. Het geeft hetzelfde rustgevende effect als klassieke muziek. Wil je juist een actief en gemotiveerd worden? Dan is muziek weer beter.

Samen studeren

In het MBO, HBO of op de universiteit zul je veel medestudenten ontmoeten. Dit is niet alleen heel gezellig, maar op gebied van studeren biedt dit ook nog eens voordelen. Je medestudenten zitten natuurlijk in precies dezelfde stof als jij en hebben dezelfde tentamens. Je kunt elkaar daarom goed helpen door elkaar bijvoorbeeld te overhoren of vragen aan elkaar te stellen. Ook kun je samen met andere studenten in een rustige ruimte op school zitten om samen te studeren.