Home Studeren Dit zijn de leukste studentensteden

Dit zijn de leukste studentensteden

0
Dit zijn de leukste studentensteden

Bij het kiezen van je studie is het allereerst uiteraard belangrijk dat je de opleiding interessant vindt en dat deze bij je past, maar dat is niet het enige wat telt. Je studententijd is ook een tijd waarin je jezelf ontwikkelt en vriendschappen sluit voor het leven. De keuze van de stad speelt hier een belangrijke rol in. Het is natuurlijk een stuk makkelijker om vrienden te maken in een drukke en levendige stad met volop uitgaansgelegenheden en evenementen dan in een klein stadje waar weinig te beleven is. In dit artikel kom je erachter wat de leukste studentensteden zijn in Nederland, maar ook in onze buurlanden.

Inhoudsopgave

Studentensteden Nederland

Nederland is voor ziet van een groot aantal hogescholen en universiteiten. Je kunt in vrijwel elke uithoek studeren. Echter zijn de steden erg verschillend ten opzichte van elkaar. Dit is de top 10 populairste studentensteden in Nederland:

1.      Leiden

Veel studenten zien Leiden als de leukste studentenstad van Nederland. Aangezien in Leiden de allereerste universiteit van Nederland is gebouwd, is het dan ook een rasechte studentenstad. In het levendige historische centrum is altijd wel iets te beleven en er zijn studentenverenigingen ten overvloede. Ook studentenhuizen zijn er genoeg te vinden in deze stad.

2.      Groningen

Groningen is de tweede populairste studentenstad van Nederland. En dat is niet gek, als je bedenkt dat 25% van de inwoners student is. Ook in deze stad is er van alles te doen en hebben studenten volop mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en leuke dingen te doen. Ook aan uitgaansgelegenheden ontbreekt er niets.

3.      Eindhoven

Voor de echte Brabantse gezelligheid moet je in Eindhoven zijn. In het zuiden weten ze als geen ander hoe je een feestje moeten bouwen en het moderne Eindhoven is hier geen uitzondering op. Vooral studenten aan de technische universiteit of diverse hogescholen zijn hier te vinden. Voor het echte studentenleven moet je proberen een kamer in de binnenstad of Vonderkwartier te bemachtigen.

4.      Amsterdam

Ook onze hoofdstad mag niet ontbreken in dit lijstje. Gezien de grootte van de stad, zijn er genoeg plekken om uit te gaan. Sterker nog: de stad staat bekend om de beste discotheken van het land. Bovendien studeren er veel internationale studenten in Amsterdam, waardoor je kennis maakt met andere culturen en een aardig woordje over de grens leert spreken.

5.      Tilburg

Het Brabantse Tilburg staat bekend als de stad met de hoogste ‘kroegdichtheid’ van Nederland. En dit klinkt studenten natuurlijk als muziek in de oren. De stad is altijd bruisend, met als hoogtepunt de Tilburgse Kermis die elke zomer plaats vindt. Alleen dat is al een reden om in Tilburg te gaan studeren.

6.      Rotterdam

Of je nu aan de Erasmusuniversiteit of één van de vele hogescholen wilt studeren, je zult hier zeker kunnen genieten van een druk en actief studentenleven. Tevens vind je hier veel internationale studenten.

7.      Utrecht

Voor zowel Nederlandse als internationale studenten is Utrecht the place to be. De Universiteit van Utrecht is met 300.000 studenten één van de grootste universiteiten van Nederland. Geniet in je vrije tijd van een drankje op één van de vele terrassen in de stad en struin langs de grachten naar huis.

8.      Nijmegen

In de oudste stad van Nijmegen zijn verschillende pleintjes met terrassen te vinden en aan alles merk je dat deze volledig op studenten afgestemd zijn. Maar Nijmegen kun je meer dan alleen bier drinken. Er zijn namelijk ook genoeg culturele gebouwen te vinden.

9.      Maastricht

Het altijd gezellige en bruisende Maastricht is een echte aanrader voor de Bourgondiërs onder ons. Geniet van het ongedwongen zuidelijke leven, dichtbij de Belgische grens en maak kennis met talloze internationale studenten. Gezien het grote aanbod aan Engelstalige opleidingen, kun je je Engels helemaal opkrikken.

10.  Breda

Met zijn sprankelende universiteit en meerdere hogescholen, zit je als student wel goed in Breda. Het centrum zit dan ook vol met terrassen en uitgaansgelegenheden, waardoor je zeker kunt genieten van je studententijd.

Studeren in het buitenland

Niet alleen in Nederland zijn leuke studentensteden te vinden, maar ook in de rest van Europa. Zo zijn er enorm leuke studentensteden in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Portugal. Hieronder vind je een klein overzicht van de leukste studentensteden in Europa.

1.      Londen

Wie droomt er nou niet van om in Londen te studeren? In deze wereldstad zijn maar liefst 18 universiteiten te vinden, waarvan enkele behoren tot de beste van de wereld. Bovendien hangt er een heel goede sfeer in de stad en zijn er genoeg gelegenheden om andere studenten te ontmoeten. Maar let op: er hangt wel een prijskaartje aan.

2.      München

München als studentenstad veel voordelen. De studiekosten zijn erg laag en ook de levenskosten vallen heel erg mee. Ook voor een biertje hoef je niet al te veel te betalen. Tevens zorgt alleen het jaarlijkse Oktoberfest er al voor dat je in deze stad wilt studeren!

3.      Berlijn

Berlijn is natuurlijk groter dan München en biedt daarom veel uitgaansgelegenheden. Deze stad is zelfs nog net iets goedkoper dan München. Ook in Berlijn zijn de kosten voor je studie erg laag. Bovendien heb je de keuze uit meerdere leuke universiteiten.

4.      Parijs

De stad van de liefde is de perfecte plek om te studeren. Hier bevindt zich één van de oudste universiteiten van Europa, die al in de middeleeuwen is gebouwd. Hoewel de prijs van een biertje nog alles meevalt, moet je er wel een hoop geld voor over hebben om er te kunnen studeren. Maar het is het zeker waard.

5.      Zürich

Het Zwitserse Zürich is misschien niet de bekendste Europese studentenstad, maar het is wel een hele fijne plek om te wonen tijdens je studententijd. Het is namelijk een van de schoonste en mooiste steden van Europa. Wel is de stad erg duur om in te wonen. De gemiddelde prijs voor een kamer bedraagt namelijk 1100 euro per maand. Maar daar staat tegenover dat de stad niet al te ver van huis is, waardoor je zo nu en dan ook op en neer kunt gaan naar familie en vrienden in Nederland.