Home Studeren Hoe kies je de juiste hbo-opleiding na het mbo? Vier tips!

Hoe kies je de juiste hbo-opleiding na het mbo? Vier tips!

0
Hoe kies je de juiste hbo-opleiding na het mbo? Vier tips!

Ben je net klaar met je mbo-opleiding? Grote kans dat je nog niet meteen klaar bent om fulltime te gaan werken. Je bent jong en je hebt zin om nog meer te leren. Wellicht is het een goed idee om te beginnen aan een hbo-opleiding. De stap van mbo 4 naar hbo kan intimiderend zijn, maar kan veel betekenen voor je toekomst. Lees daarom snel verder. Wij vertellen je hoe je de juiste hbo-opleiding kiest! 

Inhoudsopgave

Persoonlijke interesses en passies

Het meest belangrijk tijdens het kiezen van een hbo-opleiding zijn je eigen interesses en passies. Je gaat vier jaar studeren, dus het is goed om voor een studie te gaan die goed bij je past. Wellicht ga je voor iets wat past bij mbo-opleiding, maar het is helemaal niet raar om aan iets totaal nieuws te beginnen. Ga dus goed na wat je leuk lijkt en waar je graag meer over wilt leren. Zo ga je vier jaar lang met plezier naar de studie! 

Carrièremogelijkheden

Daarnaast is het goed om na te gaan wat de toekomstige carrièremogelijkheden zijn. Dit gaat bijvoorbeeld over de baankansen voor afgestudeerden uit het vak. Kijk ook naar de trends: wat wordt er verwacht op gebied van technologische en economische ontwikkelingen? Ga na wat je kunt verwachten op het gebied van inkomen, werkzekerheid en doorgroeimogelijkheden. Bedenk vooral wat je zelf belangrijk vindt en pas daar je studiekeuze op aan. 

Studieduur en studiebelasting

Ook is het belangrijk om na te gaan wat de studieduur is en wat de studiebelasting gaat zijn. Heb je zin om nog vier jaar naar school te gaan? Wil je wekelijks genoeg tijd vrijmaken voor schoolwerk? Bedenk dit vooral, zodat je zeker weet of je de studie kunt volhouden. Waarschijnlijk zul je wat langer achter je bureau moeten zitten om te leren voor een tentamen of te werken aan een project. Bij de overgang van het mbo naar hbo moet je je kunnen aanpassen, dus houdt dat in je achterhoofd bij het kiezen van een studie.

Studieduur en studiebelasting

Ervaringen van studenten

Wat je tot slot goed helpt bij het kiezen van de juiste hbo-opleiding is het vragen naar ervaringen van studenten. Vraag ze hoe hun dag eruit ziet, wat ze leuk én juist niet leuk vinden aan de studie. Dit geeft je een goed inzicht van hoe de studie eruit gaat zien. Ga langs, bezoek een open dag of zoek op LinkedIn of Instagram naar studenten. Beginnen aan een hbo-opleiding kan een spannende stap zijn. Vraag dus naar verschillende ervaringen! 

Dus, voordat je de keuze maakt om te beginnen aan een hbo-opleiding ga je een aantal dingen na. Voor je de studie kiest, overweeg je jouw persoonlijke interesses en doe je onderzoek naar de studiebelasting en carrièremogelijkheden. Kom in contact met andere studenten om een goed beeld te krijgen van de studie. Daarna is het tijd om de stap te zetten van een mbo- naar een hbo-opleiding!