Word jij of wordt je kind binnenkort 18? Hoera! Een hele mijlpaal. Je bent eindelijk volwassen, mag legaal bier drinken en zelfstandig rijden. Ook heb je niet overal toestemming meer nodig van je ouders en mag je op jezelf gaan wonen. Maar er zit natuurlijk ook een praktische kant aan. Als je 18 wordt of je kind 18 wordt, moet je van alles regelen. In dit artikel lees je alles over wat te regelen als je 18 wordt en gaat studeren.
Inhoudsopgave
18 jaar wat regelen
Als je eenmaal je 18e verjaardag achter de rug hebt en je kater hebt uitgeslapen, moet het serieuze werk beginnen. Hieronder lees je wat te regelen als jij of je kind 18 wordt:
Vraag een DigiD aan
Als je nog geen DigiD hebt, wordt het tijd dat je dit op je 18e wel aan gaat vragen. Met een DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en zaken als studiefinanciering aanvragen. Voor het aanvragen heb je je burgerservicenummer (dat op je identiteitskaart staat) nodig.
Regel een zorgverzekering
Tot je 18e kon je nog meeverzekerd worden met één van je ouders, maar vanaf je 18e verjaardag zul je toch echt zelf een zorgverzekering moeten regelen, aangezien de premie van meeverzekerd zijn met je ouders een stuk hoger is dan de premie van een eigen zorgverzekering. De kans is groot dat je recht hebt op een zorgtoeslag, dus vraag deze dan ook zeker aan via de website van de Belastingdienst.
Controleer andere verzekeringen
Als je nog thuis woont, zul je waarschijnlijk bij een hele hoop verzekeringen nog meeverzekerd zijn met je ouders. Mocht je op kamers wonen of van plan zijn om voor langere tijd te gaan reizen, moet je goed controleren of eventuele problemen onder deze verzekeringen vallen. Mocht dit niet zo zijn, moet je zelf een reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering of een andere relevante verzekering afsluiten.
Kies de juiste bank
Je bank zet je jongerenrekening op je 18e verjaardag automatisch over naar een ‘normale’ bankrekening. Het is echter verstandig om zelf goed te overwegen bij welke bank je je rekeningen wilt openen. Elke bank biedt namelijk een ander pakket tegen een andere prijs en het is aan jou om te bepalen welke het beste bij je past, in plaats van zonder na te denken bij je huidige – vaak door je ouders gekozen – bank te blijven. Aangezien je ouders geen toezicht meer hebben op je bankrekening en het mogelijk is om rood te staan, moet je goed om leren gaan met je geld en je administratie goed bijhouden. Download ook de app van je bank om te allen tijde inzicht te krijgen in het bedrag dat op je rekening staat. Zorg er ook voor dat je een buffer opbouwt. Het beste kun je dit doen door een aparte spaarrekening te openen en hier elke maand een vast bedrag naar over te maken.
Vraag studiefinanciering aan
Ben je 18 en zit je nog op de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming voor scholieren aanvragen. Dit is een kleine vergoeding van DUO, die in plaats van de kinderbijslag komt. Als je gaat studeren, kun je studiefinanciering aanvragen. Iedere student heeft recht op een OV-vergoeding en afhankelijk van de financiële situatie van je ouders kun je ook recht hebben op een aanvullende beurs. Mocht dit niet genoeg zijn, kun je ook een lening aanvragen.
Vraag je loonheffing terug
De meeste 18-jarigen hebben een bijbaantje. Er is vanaf je 18e ook een hele hoop meer keuze, aangezien geacht wordt dat je meer verantwoordelijkheid kunt dragen. Een deel van je salaris wordt altijd ingehouden als loonheffing, maar als je 18 bent kun je hier vaak een deel van terugkrijgen. Wel moet je dit zelf terugvragen via de Belastingdienst.
Misschien ben je van plan om nog jarenlang bij je ouders te wonen of wil je op kamers gaan, maar toch is het verstandig om je alvast in te schrijven voor een sociale huurwoning. In grote steden is het anders vrijwel niet mogelijk om in de toekomst een woning te bemachtigen. Bovendien is een sociale huurwoning een stuk goedkoper dan een koopwoning of gewone huurwoning. Aangezien de wachtlijst is gebaseerd op de datum van inschrijving, kun je je niet vroeg genoeg inschrijven. Wel geldt er een minimum leeftijd van 18 jaar. Schrijf je dus zo snel mogelijk na je 18e verjaardag in.
Wat moet je regelen als je gaat studeren
18-jarigen zijn vaak net begonnen met studeren of staan op het punt om aan een opleiding te beginnen. Maar wat moet je regelen als je gaat studeren? Allereerst moet je goed nadenken over de studie die je kiest. Beginnen aan een nieuwe studie kost erg veel geld en het is zonde om dat te besteden aan een studie waar je na een paar maanden alweer mee gaat stoppen. Je moet namelijk collegegeld betalen en boeken aanschaffen en als je op kamers gaat, komt daar ook nog eens huur bij. Maar hoeveel kost dit nu eigenlijk
Collegegeld
Of je nu aan het MBO, het HBO of aan de universiteit studeert, je moet elk jaar collegegeld betalen. Voor het HBO of de universiteit geldt dat studenten het eerste jaar een bedrag van 1071 euro moeten betalen en de jaren daarop 2143 euro per jaar. Voor het MBO betaal je 1239 euro per jaar aan collegegeld.
Boeken
Bij sommige opleidingen heb je een hele stapel aan boeken en ander studiemateriaal nodig, terwijl dit bij andere opleidingen een stuk minder is. Er is dus geen richtlijn wat betreft de prijs van je boeken. Wel zijn studieboeken over het algemeen duur en wordt het aangeraden deze tweedehands te kopen. Dit kan bijvoorbeeld op Marktplaats, maar vaak kun je via je school ook in contact komen met oud-studenten of ouderejaars die hun boeken willen verkopen.
Op kamers
Als je op kamers gaat, maak je van je studententijd echt een feestje en leer je in een mum van tijd om helemaal zelfstandig te worden. Maar hier staat wel een prijskaartje tegenover. 400 euro per maand is nog goedkoop voor een kamer, aangezien je in grote steden niet meer op moet kijken van een huur van 700 euro per maand.