Vaak kom je in een studentenhuis als feut en heb je de vervelendste corvee klusjes. Maar wanneer je door deze periode heen bent, wordt het allemaal steeds leuker. Voor je het weet ben je gepromoveerd tot huisoudste en word je daarmee ook hoofdhuurder van de woning. Ontzettend leuk en fijn, al was het alleen al om het feit dat je dan geen afwas meer hoeft te doen. Maar het brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Welke dat zijn? Lees snel verder.
Verzekeren
Natuurlijk heb je je eigen verzekeringen, maar ook voor een huis zijn verzekeringen nodig. Wanneer je het huis huurt is het goed om met de verhuurder te checken wat hij of zij al heeft afgesloten en wat aanvullend nog nodig is. Denk aan een opstal- en inboedelverzekering. Allebei van levensbelang wanneer er iets naars gebeurt zoals brand, check dit goed!
Waar is de brand?
Nu we het toch over brand hebben, dit blijft een groot risico in studentenhuizen. Hier vinden immers vaker feestjes plaats dan in andere huizen, en ook wonen er vaak relatief meer mensen. Zorg dan ook dat het huis ruim voorzien is van rookmelders en check regelmatig of deze het doen. Zo niet? Dan direct vervangen en niet hiermee wachten. Wanneer het huis nog over oude verwarming beschikt, is ook het hebben van een koolstofmonoxide melder aan te raden. Koolstofmonoxide is namelijk echt een sluipmoordenaar in oude huizen.
Waar is hier de nooduitgang?
Bewoners van studentenhuizen wisselen snel, en studenten brengen ook nog wel eens nachtelijk bezoek met zich mee. Het is dan ook aan te raden duidelijk aan te geven waar de nooduitgangen zijn voor wanneer er iets aan de hand is. Ook handig bij huisfeestjes en dispuutbijeenkomsten. Tegenwoordig zijn hier al voordelige routeaanduidingslampen voor op de markt die je precies de juiste route intern vertellen. Hierin eenmalig investeren kan je een hoop gedoe in de toekomst schelen.
Kortom, prijs jezelf gelukkig dat je de fase van beginnende student voorbij bent en je nu oud genoeg bent om huisoudste te zijn. Realiseer je wel dat dit ook verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Met een aantal eenvoudige zaken regelen kun je al een hoop gedoe in de toekomst voorkomen. De kosten kun je gewoon delen met je huisgenoten, en zullen daarom relatief reuze meevallen. Het weegt in geen geval op tegen de kosten van schade die eventueel anders kan ontstaan.