Home Studeren Dit is de beste muziek voor je concentratie

Dit is de beste muziek voor je concentratie

0
Dit is de beste muziek voor je concentratie

Heb je moeite om je te concentreren tijdens het studeren of tijdens werk? Dan kan het helpen om muziek te luisteren. Op deze manier sluit je je af van je omgeving en eventuele afleidingen, maar de muziek zelf zorgt er ook voor dat je een betere concentratie krijgt en je een stuk gemotiveerder bent om je taken uit te voeren. Echter is niet alle muziek hier geschikt voor. In dit artikel kom je alles te weten over muziek en concentratie en ontdek je welke muziek geschikt is om extra hard aan het werk te gaan.

Inhoudsopgave

Waarom muziek bij het concentreren?

Veel mensen hebben er moeite mee om lange tijd achter elkaar geconcentreerd te zijn. Maar tijdens het werken of studeren is dit toch nodig. Sommigen baten bij een volledig stille omgeving, terwijl anderen door die stilte juist zelf teveel afleidingen van buitenaf gaan zoeken. Voor de laatste groep kan muziek een uitkomst zijn. Afhankelijk van de soort muziek, kun je je ontspannen. Bovendien kun je je even afsluiten en helemaal in je eigen wereld zitten, zonder makkelijk gestoord te kunnen worden.

Leidt muziek niet af?

Muziek tijdens het studeren of werken kan helpen, maar kan ook juist voor hinder en afleiding zorgen. Dit is per persoon verschillend. Mocht je graag door muziek in je eigen wereld zitten, maar word je toch regelmatig afgeleid van je werkzaamheden als je muziek luistert, dan moet je goed kijken naar welke muziek je het beste kunt luisteren. Het spreekt voor zich dat harde rockmuziek je eerder afleidt dan concentratie oplevert, maar ook wat rustigere popliedjes kunnen al als storend worden ervaren. Over het algemeen geldt dat de muziek die je luistert niet te hard en te snel moet zijn en je moet deze ook niet mee kunnen zingen. Voor je het weet ben je een karaokesessie aan het houden, terwijl je je eigenlijk op je (huis)werk moet concentreren.      

Welke muziek moet je luisteren voor concentratie?

Er is veel concentratie muziek te vinden op Spotify. Dit is speciale muziek voor een betere concentratie tijdens werk of studeren. Veel van deze nummers bevatten geen tekst maar enkel alfa golven. Hierdoor raak je ontspannen. Maar ook andere soorten muziek kunnen je helpen.

Concentratie muziek piano

Pianomuziek is rustgevend. De zachte tonen zorgen ervoor al je spieren zich ontspannen en geven rust in je hoofd. Dit is precies wat je nodig hebt tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Op YouTube en Spotify vind je veel video’s of playlists van pianomuziek die speciaal gemaakt zijn om je concentratie te verbeteren. Vaak zijn deze playlists qua duur afgestemd op je pauzes. Zo kan een playlist 50 minuten duren, om aan te geven dat het tijd is voor een pauze zodra de muziek stopt.

Klassieke muziek voor concentratie

Een veelgehoorde tip als je moeite hebt om je te concentreren, is dat het helpt om klassieke muziek te luisteren. Dit sluit aan op bovenstaande punt. Net als pianomuziek is klassieke muziek rustgevend. Bovendien stijgt de hersenactiviteit bij het luisteren naar klassieke muziek, waardoor ook je aandacht en focus worden versterkt. Luister bijvoorbeeld naar de muziek van Bach en Mozart, uit onderzoek is gebleken dat de muziek van deze twee componisten op een positieve manier bijdraagt aan je concentratie.

Barok muziek goed voor concentratie

Om een actievere houding en een betere motivatie te krijgen en om te voorkomen dat je wordt afgeleid door alles om je heen, kan het helpen om barok muziek te luisteren. Deze muziek zorgt ervoor dat achtergrondgeluiden vervagen en je hersenen rustiger worden. Dit heeft er mede mee te maken dat het ritme van barok muziek gelijk is met het ritme van je hartslag. Ook je geheugen wordt beter als je regelmatig barok muziek luistert. Het beste kun je kiezen voor een nummer met 60 tot 70 beats per minuut, aangezien je hersenen op dit tempo ‘aan’ gaan. Een voorbeeld van een nummer dat je concentratie bevordert, is Für Elise van Beethoven. Dit nummer heeft 68 beats per minuut.

Natuurgeluiden

Vind je muziek toch te afleidend, maar werk je ook niet graag in totale stilte? Dan kun je er voor kiezen om naar natuurgeluiden te luisteren. Op YouTube zijn er veel rustgevende video’s met natuurgeluiden op de achtergrond te vinden – denk aan vogels die fluiten of stromend water. Deze geluiden hebben hetzelfde effect als klassieke muziek: je wordt er rustig van en je hersenen raken ontspannen. Het nadeel van natuurgeluiden ten opzichte van muziek, is dat je er niet door geactiveerd wordt. Waar je van barok muziek helemaal opgewekt en actief kunt worden, krijg je met natuurgeluiden niet hetzelfde effect.