Home Vrije tijd Wijnproeverij organiseren: tips voor een geslaagde avond

Wijnproeverij organiseren: tips voor een geslaagde avond

0
Wijnproeverij organiseren: tips voor een geslaagde avond

Staat er binnenkort een gezellig avondje met vriendinnen op de planning, maar zoek je nog iets leuks om te doen? Dan is een wijnproeverij misschien een optie. Je kunt hiervoor naar een horecagelegenheid gaan, maar zelf een wijnproeverij organiseren behoort ook tot de mogelijkheden. Als je dit nog niet eerder gedaan hebt, weet je waarschijnlijk niet hoe je dit aanpakt. Daarom geven wij je hier een aantal tips voor een geslaagde avond.

Inhoudsopgave

Kies een thema

Bij een wijnproeverij proef je verschillende soorten wijnen. Je kunt willekeurig een paar flessen kopen, maar dit is niet verstandig. Om het jezelf makkelijker te maken, koppel je een thema aan de proeverij. Beperk je bijvoorbeeld uitsluitend tot wijnen uit een land of een specifieke streek. In plaats daarvan kun jij je ook laten leiden door de druivenrassen.

Sla de wijn in

Heb je een thema gekozen? Dan wordt het tijd om de flessen wijn in te slaan. Je kunt hiervoor naar de plaatselijke supermarkt of slijterij gaan, maar je kunt ook online wijn kopen. Online is het aanbod vaak vele malen groter dan in fysieke winkels. Hierdoor kom je vast en zeker ook wijnen tegen die je nog niet eerder gedronken hebt en dat is leuk voor een proeverij. Extra voordeel van online wijn kopen is dat je bestelling aan huis bezorgd wordt, waardoor je de deur niet uit hoeft.

Bedenk een volgorde

Voordat je aan een wijnproeverij begint, is het verstandig om een volgorde te bepalen. Hierdoor komen de smaken van de wijnen zo goed mogelijk tot hun recht. Heb je zowel witte als rode wijn? Begin dan met een droge witte wijn en eindig met de rode wijn. Je kunt ook van licht naar zwaar werken, van jong naar oud of van koud naar warm.

Bedenk een volgorde

Zoek informatie over de wijnen

Als je een wijnproeverij organiseert, is het leuk om de deelnemers wat meer informatie te geven over de wijnen die je serveert. Zoek daarom achtergrondinformatie op, zoals de regio waar de wijn vandaan komt, de druif waarvan hij gemaakt is en hoe de wijn ruikt en smaakt. Je kunt dit tijdens de proeverij zelf vertellen, maar ook delen door middel van kaartjes.

Zorg voor iets te eten

Ondanks dat het bij een wijnproeverij vooral om wijn draait, moet je het eten niet vergeten. De kans op een kater is namelijk vele malen groter als jullie op een lege maag drinken. Uiteraard bepaal je helemaal zelf welke hapjes je koopt, maar het is verstandig om hapjes te kiezen die passen bij de wijn die je serveert. Een Pinot Noir is lekker in combinatie met carpaccio, maar een Riesling smaakt beter bij hapjes met frisse zuren. Zet alles klaarBen je klaar voor de wijnproeverij? Zet alle benodigdheden dan klaar. Je kunt dit het beste op een eettafel doen, want hier kun je de wijnen en hapjes prima op kwijt. Zorg dat je de juiste glazen voor de wijnsoort(en) op tafel hebt staan en vergeet niet om een karaf met water neer te zetten.